Що таке згода в сексі

Існує декілька простих правил, якщо ми говоримо про культуру згоди у сексі.

Image
Відкрити сурдопереклад

Часто ми не обговорюємо це питання, і, здається, що і так зрозуміло, чи хоче партнер зараз сексу з вами чи ні. Але повірте, набагато спокійніше, коли ви будете в цьому впевнені. 

Якщо коротко, культура згоди – це про те, як точно знати, хоче зараз людина з вами сексу чи ні; це про те, як не порушувати чиїсь кордони і чітко відслідковувати за своїми; а також це про те, як отримати більше задоволення від процесу. 

До речі, правило – одне і дуже просте: якщо хочеш перейти до якихось активних дій – просто запитай. Можна запитати, чи не проти партнер, що ти зараз будеш робити те чи інше. Можна просто запитати, чи хоче твій партнер зараз сексу. Багато хто вважає, що це якось непотрібно, що начебто одразу зрозуміло, що якщо людина не хоче, то вона повинна сказати про це сама. А дехто вважає, що якщо «ні» не прозвучало, то взагалі все йде по плану. Давайте наведу приклад. Пофантазуємо, що до вашої домівки хтось зайшов, торкається ваших речей, ходить по кімнаті, відкриває холодильник і їсть вашу їжу. Чи одразу ви зрозумієте, що щось пішло не так, що ви відчуваєте дискомфорт, і, що важливо, чи одразу можете сказати про це? Я гадаю, що не всі і не завжди. Думаю, що доречно в цій ситуації було б почути, чи можна це зробити, чи взагалі хочете бачити ви людину цю в себе чи ні. Так і в сексі. Хочете перейти до активних дій – питайте. 

Варто пам’ятати, що всі ми різні і наші реакції також різні. Можливо, ви гадаєте, що якщо людина посміхається, вона фліртує з вами. Але сміх – це не завжди про флірт і насолоду. Хтось може ховати за цим навіть страх. Інколи страх так діє на нашу психіку, що просто блокує наші реакції. І тому навіть, якщо людина дуже хоче сказати «ні» чи зупинити вас в процесі, не кожен це зможе зробити, і вам варто про це пам’ятати. 

Якщо чесно, те, що відбувається в таких ситуаціях можна назвати насильством, бо людина терпить, а сказати не може. Тому, щоб випадково не стати гвалтівником, краще запитайте про секс. Це дасть можливість вашому партнеру зважити свою готовність. Краще попередити про своє бажання та запитати про бажання партнера. Варто розуміти, що «ні» означає «ні». Так, інколи дехто грається, і «ні» - це щось на кшталт флірту. Але якщо ви невпевнені, то краще запитати: «Твоє «ні» - це остаточне рішення, чи ти хочеш, щоб тебе обмовляють?». Якщо ж ви вдруге чуєте «ні» чи щось незрозуміле для вас, то, можливо, краще відкласти на потім, коли ви обоє будете впевненими. 

Інколи людина не говорить про своє небажання, тому що, наприклад, боїться втратити партнера і намагається робити так, щоб йому чи їй було комфортно. Але варто пам’ятати про себе і трошки замислитися, якщо ви боїтесь прямо сказати своєму партнеру, що не бажаєте зараз сексу, то, можливо, взагалі тут про довіру, і не варто займатися сексом з ним зараз. 

Існує декілька простих правил, якщо ми говоримо про культуру згоди у сексі. По-перше, спитайте. Якщо ви чуєте «так», розумійте, що це повинно підкріплюватись ще якимись фізичними діями. Наприклад, якщо партнер говорить вам «так», але не поспішає до якихось активних дій, не торкається вас і не біжить до ліжка, можливо, в нього є певні сумніви. Важливо це проговорити. Друге, пам’ятайте, що «ні» сказати можна завжди навіть, якщо ви вже сказали «так», навіть, якщо ви вже в процесі чи тільки надягли презерватив. Ви маєте право зупинити процес в будь-який момент, якщо вам стало дискомфортно. І третє: «так» повинно звучати тверезо. «Так» не рахується, якщо людина в стані алкогольного сп’яніння, бо вона не може фізіологічно відслідковувати реакції. «Так» не рахується, якщо людина залежить від вас, наприклад, керівник і підлеглий, вчитель і учень, тому що, можливо, вона просто боїться сказати вам «ні». Комусь може здатися, що питати про згоду – це зовсім не романтично, і якось зіпсує момент. Але повірте, ніщо так не підігріває відчуття, як знати про те, що зараз ви хочете цього обоє.